Τα ψυχολογικά οφέλη της άσκησης

Δείτε το άρθρο μου "Τα Ψυχολογικά Οφέλη της Άσκησης", όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Shape Magazine Greece.


https://www.shape.gr/fitness/tips-askisis/1001442/ta-psuxologika-ofeli-tis-askisis/



Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν επινοήσει το γνωμικό “Νους υγιής εν σώματι υγιεί”, θέλοντας να τονίσουν την αλληλεπίδραση μεταξύ σώματος και πνεύματος και την ανάγκη αρμονικής καλλιέργειας και των δύο. Ως άσκηση ορίζεται κάθε κίνηση του σώματος , που αποσκοπεί στη βελτίωση των φυσικών ικανοτήτων και στην ενίσχυση της υγείας. Μέσω της άσκησης επιτυγχάνεται η καλλιέργεια των δύο αλληλένδετων μερών, του σώματος και του πνεύματος.

 

Είναι συχνό να ακούμε για τα πολλαπλά οφέλη της άσκησης στη σωματική μας υγεία. Αυτά μπορεί να σχετίζονται με τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, την απορρόφηση του οξυγόνου, το κάψιμο λίπους, τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, τη μυική ενδυνάμωση και πολλά άλλα. Στο άρθρο αυτό θα εστιάσουμε στα πλεονεκτήματα της άσκησης που σχετίζονται με την ψυχολογία και τη διάθεσή μας.

 

Ποια είναι τα ψυχολογικά οφέλη της άσκησης;

 

•       Βελτίωση της διάθεσης

Έρευνες έχουν δείξει ότι διαφορετικά είδη άσκησης συνδέονται με βελτίωση στη διάθεση. Η συμμετοχή σε προπονήσεις με αντιστάσεις, σε αερόβια προγράμματα αλλά και η πιο απλή μορφή αερόβιας άσκησης, το περπάτημα, συνδέονται με αυξημένη θετική διάθεση. Το Duke University με μελέτες σε ευρύ σύνολο του πληθυσμού, προτείνει ότι μετά από 5 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης, αρχίζουν να φαίνονται τα οφέλη στη διάθεση καθώς και ότι η συχνότητα της άσκησης σχετίζεται με μειωμένα ποσοστά καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

•       Στοχοθεσία και αύξηση της αυτοπεποίθησης

Όταν κάποιος αθλείται συστηματικά, ακόμα και με τη μορφή του χόμπυ, παρατηρεί το σώμα του να δυναμώνει. Αυτή η παρατήρηση αποτελεί το εφαλτήριο για τη δημιουργία νέων στόχων. Η ικανοποίηση από τη βελτίωση στο σώμα αλλά και το κίνητρο που δίνει η διαδικασία θέσπισης νέων στόχων, βελτιώνουν την αυτο-εικόνα και την αντίληψη της αξίας και των ικανοτήτων μας. Ακόμα και η επίτευξη μικρών στόχων, καλλιεργεί την ψυχική ανθεκτικότητα και την αίσθηση της προσωπικής δύναμης.

•     Βελτιωμένη εικόνα του σώματος

Παρόλο που ο αριθμός των ερευνών που μελετούν τη σχέση μεταξύ άσκησης και επίδρασης στην εικόνα για το σώμα μας, είναι λιγότερος συγκριτικά με αυτών που μελετούν τη σχέση άσκησης και στρες ή κατάθλιψης, τα ευρήματα συναινούν σε μια θετική συσχέτιση. Ακόμα και μετά από μισή ώρα άσκησης, μπορεί κανείς να αισθανθεί μια βελτίωση στην αυτο-εικόνα για το σώμα και την αποδοχή του. Η βελτίωση αυτή οφείλεται στα αυξημένα επίπεδα ευεξίας, στην επίγνωση των δυνατοτήτων του σώματος και στην αύξηση της αυτο-αποτελεσματικότητας.

•       Μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων

Η άσκηση καταπολεμά την κατάθλιψη, αρχικά μέσω των αλλαγών που πραγματοποιούνται στη λειτουργία του εγκεφάλου, όπως η απελευθέρωση των ενδορφινών, των ορμονών που σχετίζονται με την καλή διάθεση, επονομαζόμενες και ορμόνες της ευτυχίας. Παράλληλα, βοηθάει στην ανάπτυξη νέων νευρώνων αλλά και νευρικών μονοπατιών που συνδέονται με την υιοθέτηση νέων συνηθειών και κρατούν το μυαλό σε εγρήγορση. Επιπρόσθετα, ο χρόνος που αφιερώνεται στην άσκηση λειτουργεί και ως περίσπαση από τα μοτίβα αρνητικών σκέψεων, τα οποία επηρεάζουν το συναίσθημα και τροφοδοτούν τα καταθλιπτικά συμπτώματα.

•     Μείωση των επιπέδων άγχους

Η δράση των ενδορφινών λειτουργεί και αγχολυτικά, καθώς συμβάλλουν στη εξουδετέρωση των υψηλών επιπέδων αδρεναλίνης, από την οποία προκαλείται το στρες. Παράλληλα, η χαλάρωση των μυών και η μείωση της σωματικής έντασης, επιδρούν θετικά στην εσωτερική χαλάρωση και ηρεμία. Η άσκηση, σε συνδυασμό με την τεχνική mindfulness, δηλαδή την πλήρη απορρόφηση στο παρόν και την εστίαση σε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα, οδηγεί σε αυξανόμενα επίπεδα ενσυναίσθησης και ευεξίας.

•     Ενδυνάμωση του εσωτερικού κινήτρου

Το εσωτερικό κίνητρο σχετίζεται με την εσωτερική ικανοποίηση από μια δραστηριότητα, παρά με την αναμονή απολαβών. Ένα παράδειγμα εξωτερικού κινήτρου στην άσκηση μπορεί να είναι η απώλεια βάρους, ενώ εσωτερικού η ευχαρίστηση της κίνησης και η επιθυμία για αυτο-βελτίωση. Το εσωτερικό κίνητρο είναι αυτό που ενισχύει τη διατήρηση μιας συμπεριφοράς, ακόμα και όταν οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές.

 

Τα παραπάνω οφέλη, που καλλιεργούνται με την άσκηση, αποτελούν εφόδια και δεξιότητες που μπορούν να εφαρμοστούν σε πολλές πτυχές της ζωής μας και να μας βοηθήσουν ολιστικά.

 

Μήπως ήρθε η ώρα, λοιπόν, να φορέσουμε τα αθλητικά μας;