«Έξυπνες» συμβουλές για να βρείς και να πετύχεις τους στόχους σου

Ένα από τα στοιχεία που καθορίζουν την επιτυχία ενός στόχου είναι ο τρόπος που έχει οριστεί. Υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ της ύπαρξης μιας ιδέας και της πραγματικής επίτευξης. Ο σχεδιασμός χρειάζεται χρόνο και προσοχή, αλλά μπορεί να εγγυηθεί ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα, το οποίο στη συνέχεια θα αυξήσει τα επίπεδα αυτοπεποίθησης και ικανοποίησης. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω του S.M.A.R.T. προτύπου στόχων, το οποίο είναι ένα εύκολο να θυμόμαστε ακρωνύμιο, όπου κάθε ένα από τα γράμματα του αντιπροσωπεύει διαφορετικά χαρακτηριστικά.

 

S (Specific) - Συγκεκριμένοι. Αυτό σημαίνει ότι το επιθυμητό αποτέλεσμα πρέπει να είναι ακριβώς προσδιορισμένο. Για παράδειγμα, δεν είναι χρήσιμο για κάποιον, να τον συμβουλεύουμε γενικά να χάσει βάρος. Αυτό είναι κάτι αόριστο. Ενώ εάν ενημερωθεί ότι θα χρειαστεί να χάσει 10 κιλά τους επόμενους 3 μήνες, αυτό του δίνει ήδη ένα χρονοδιάγραμμα για ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Μόλις αυτό οριστεί, ακόμα κι αν το συνειδητό δεν έχει ακόμη ενεργήσει, το υποσυνείδητο έχει ήδη λάβει ένα σαφές μήνυμα και αρχίζει να εργάζεται σε αυτό. Μια συγκεκριμένη εστίαση είναι εξίσου σημαντική με την πειθαρχία στην επίτευξη στόχων.

 

M (Measurable) - Μετρήσιμοι. Πώς μπορεί κάποιος να γνωρίζει ότι προοδεύει; Για παράδειγμα, πώς θα μπορούσε ένας ασθενής με διαβήτη τύπου II να δει τις επιπτώσεις μιας υγιεινής διατροφής; Οι μετρήσεις πρέπει να λαμβάνονται από την αρχή όταν κάποιος απέχει πολύ από το επιθυμητό αποτέλεσμα και να επαναλαμβάνονται σε όλη τη διαδικασία. Η παρακολούθηση της προόδου και η εμφάνιση ακόμη και μικρών σημείων βελτίωσης θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένα μεγάλο κίνητρο. Επιπλέον μπορεί να χρησιμεύσει ως ένδειξη για το πόσο απέχει κάποιος από το τελικό αποτέλεσμα. Έχοντας τα διαγράμματα προόδου σε ένα ορατό σημείο και εύκολα προσβάσιμα θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την επιτυχία.

 

Α (Achievable) - Επιτεύξιμοι. Αυτή είναι η πιο σημαντική ερώτηση κατά τον καθορισμό ενός νέου στόχου. "Είναι εφικτός;" Ποιες ενέργειες πρέπει να λάβει κανείς για να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα; Υπάρχει χρόνος και πόροι για την επίτευξη τους; Εάν οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα είναι ή τείνουν να είναι θετικές, πρέπει να προχωρήσουμε και να δράσουμε. Αν όχι, τότε αυτό σημαίνει οτι θα πρέπει να επανεξεταστούν ορισμένα στοιχεία του στόχου προτού προχωρήσουμε σε δράση.

 

R ( Realistic)- Ρεαλιστικοί. Είναι ρεαλιστικές οι προσδοκίες; Είναι το αποτέλεσμα εφικτό; Κάποιος μπορεί να θέλει να χάσει βάρος με άσκηση 6 φορές / εβδομάδα, αλλά πόσο δυνατό είναι αυτό αν δεν έχει ασκηθεί ποτέ πριν. Πώς μπορεί κάποιος που καπνίζει 20 τσιγάρα / ημέρα να πέσει στο 0 σε μια μέρα; Μερικές φορές οι άνθρωποι δεν είναι πρόθυμοι να αφιερώσουν χρόνο και προσπάθεια για την επίτευξη ενός στόχου και αναζητούν μια γρήγορη, μαγική λύση. Ωστόσο, αυτοί οι τύποι λύσεων είναι πιο επιρρεπείς σε αποτυχία. Μια μακροχρόνια αλλαγή είναι συνήθως αυτή που συμβαίνει με το χρόνο και τη συνεχή επένδυση.

 

Τ (Timely) – ‘Εγκαιροι. Αυτό το κομμάτι συνδέεται με το μετρήσιμο στοιχείο. Κάθε στόχος πρέπει να έχει ένα χρονικό πλαίσιο. Αυτό θα μπορούσε να είναι μακροπρόθεσμο ή βραχυπρόθεσμο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν ένας στόχος είναι μακροπρόθεσμος, συνήθως διαιρείται σε μικρότερους. Το χρονικό πλαίσιο αποτελεί επίσης έναν καλό δείκτη επιτυχίας. Για παράδειγμα, όταν κάποιος προσπαθεί να αυξήσει την αντοχή του, θα μπορούσε να μετρήσει πόσα χιλιόμετρα θα μπορούσε να εκτελέσει σε 4 εβδομάδες και μετά σε 8 εβδομάδες και στη συνέχεια να τα συγκρίνει. Υπάρχει πάντα κάποια ευελιξία όσον αφορά τον καθορισμό αυτών των ορόσημων, λόγω απρόβλεπτων περιστάσεων, αλλά γενικά λειτουργούν αποτελεσματικά στην παρακολούθηση της προόδου.

 

Συμπέρασμα: Όσο πιο S.M.A.R.T. (έξυπνος) είναι ο στόχος, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να πετύχει.